Information om nästa års konferens i Sigtuna kommer. Denna är planerad till 31 mars till 1 april.
Med nationella talare och gruppövningar utifrån texter, konst och berättelser inbjuder vi till två spännande dagar runt temat Narrativ Medicin. Fredagskvällen är vikt till fest och framträdande på Musikens hus.
Workshopen har genom åren varit fulltecknad. Den vänder sig till läkare, sköterskor och alla som arbetar i vården men också till den som intresserar sig för berättelsens betydelse i vården. Narrativ medicin är ett forum för medicin och humaniora i ett kliniskt perspektiv.
Årets medverkande är:
Ullakarin Nyberg, Psykiater, Stockholm
Ullakarin Nyberg har varit verksam som psykiater i snart 30 år. Nu arbetar hon med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri och forskar om suicid vid Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet. Hon har varit programledare i Sveriges Radio och sommarpratare.
”Det bästa med mitt yrke är mötet med alla människor som släpper in mig i sin livsberättelse. Att människor har en berättelse som man faktiskt så gärna delar”
Göran Greider, författare, poet och journalist, Dala-Floda
Greider är sedan 1999 chefredaktör för den fristående socialdemokratiska dagstidningen Dala-Demokraten och deltar ofta i den offentliga debatten. Greider drabbades 2021 av Lymfom och behandlades på Nya Karolinska. Han skrev löpande dikter om detta på Facebook och detta resulterade i boken ”Barndomsbrunnen – en historia om sjukdom och minne i brutna rader”.
”Det snöade när jag kom till sjukhuset i morse för nya cellgifter. Låg i sängen och funderade på ordet som kommit så nära på sista tiden. Svaghet. Att erkänna den utan att ge upp”
Katarina Bernhardsson, litteraturvetare, Lund
Universitetslektor vid Lunds universitet med inriktning mot litteratur och medicin samt centrumledare vid Birgit Rausing Centrum för Medicinsk humaniora vid Lunds universitet. Hon är medförfattare till boken ”Litteratur & läkekonst” och disputerade med avhandlingen Litterära besvär – skildringar av sjukdom i samtida svensk prosa.
”Sociologen Arthur Frank skriver i ett berömt uttalande att ’illness calls for stories’. I vår kultur och i vår tid är sjukdomsupplevelser något som kräver att berättas, bearbetas och gestaltas”
Björn Wiman, författare, journalist Stockholm
Björn Wiman är kulturchef på Dagens Nyheter sedan 2010 efter att har tidigare varit kulturchef på Expressen. I sin bok ”I en sal på lasarettet” (2023) skildrar Björn Wiman tuberkulosen och folkhemmet utifrån hans mors insjuknande i tuberkulos som sjuårig flicka. En berättelse där folkbildningen sätts i ett existentiellt drabbande perspektiv.
”För vad gör det med ett litet barn att vara borta från sina föräldrar så länge? Och vad har det gjort med den generation som kommit efter?”
Maja Berndes, läkare, Lerum
Barnläkare och chef för Hälso- och specialistvård för barn och unga i Regionhälsan, VGR, samtalar med Björn Wiman.
Valdemar Erling, läkare, Kungsladugård
Överläkare i hematologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ordförande i svensk förening för Narrativ medicin. Samtalar med Göran Greider.
Axel Sondén, musiker, Majorna
Axel Sondén är en välkänd göteborgsmusiker som spelar egenkomponerad visfolkpop med drivna texter om mänskliga öden. Axel bor i Majorna och arbetar inom äldrevården som sjuksköterska. Axel framträder i samband med festen på Musikens Hus.
Anmäl dig på VGR:s regionkalender.
Kostnad för workshopen är 4000:-
Senast den 5 januari 2024 vill vi ha din anmälan.
För ST-läkare uppnås moment av delmål a1, a2 och b1 enligt läkarnas specialiseringstjänstgöring SOSFS 2015:8.
Workshopen hålls på Sahlgrenska Universitetssjukhuset – Mölndal:
Göteborgsvägen 31, R-huset.
Workshopen arrangeras av Svensk Förening för Narrativ Medicin i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset – medicinkliniken Mölndal och Division of Narrative Medicine, Department of Medical Humanities, Columbia University, New York.
Välkomna!
För intervjuer med någon av oss eller föreläsarna eller andra frågor vänligen kontakta:
Frågor om arrangemanget: Valdemar Erling, specialist i hematologi och internmedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Telefon: 0708-12 12 50. E-post: valdemar.erling@vgregion.se
Frågor om anmälan: Johanna Räntfors, Överläkare barnkirurgi, Drottning Silvias Barnsjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. E-post: johanna.rantfors@vgregion.se