5:e Workshopen i Narrativ Medicin, 20–21 januari 2023Sahlgrenska Universitetssjukhuset – medicinkliniken Mölndal står som värdar när Svensk förening för narrativ medicin för femte gången arrangerar en workshop i Narrativ medicin.

Med nationella talare samt praktiska gruppövningar utifrån texter, konst och berättelser inbjuder vi till två spännande dagar runt temat narrativ medicin. Fredagskvällen är vikt till fest och framträdande av Sofia Ekberg och Patrick Rydman.

Workshopen har genom åren varit fulltecknad och hittills är deltagarantalet begränsat till 70 personer. Den vänder sig till läkare, sköterskor och alla som arbetar i vården men också till den som intresserar sig för berättelsens betydelse. Narrativ medicin är ett forum för medicin och humaniora.

Årets medverkande är:

Hans-Inge Persson Tidigare förvaltningschef, är författare och debattör som medverkat i en rad olika forum som föreläsare, ledamot i nationella brukarråd och nu även som adjungerad ledamot i Sjukhusdirektörens ledningsgrupp på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, ett uppdrag som han har som patient/närstående. Hans engagemang började när han följde sin fru Kristinas sista fyra månader i livet på Skånes universitetssjukhus. Hans dagbok från denna tiden kom att utgöra grunden till hans första bok ”Den inhumana vården”. Vi får ta del av hans berättelse.

Susanne Osten Dramatiker, regissör, författare, tidigare teaterchef och professor. Hedersdoktor vid Lunds universitet. Sveriges första filmambassadör med fokus på barnfilm. En av de ledande pionjärerna inom utvecklingen av teater för barn och unga. Mottagit en rad utmärkelser både nationellt och internationellt för sitt arbete. Grundare av Unga Klara, för vilken hon verkade som regissör och konstnärlig ledare under nästan fyrtio år. Regisserat också på andra teatrar såsom Dramaten, Folkoperan och Göteborgs Stadsteater. Aktuell som regissör för pjäsen ”Buster Keaton på månen” en pjäs om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro av Gunilla Linn Persson, på Unga Klara.

Johan Cullberg Psykiater, psykoanalytiker och författare till ett flertal fackböcker. Har bidragit i stor utsträckning till psykiatrins utveckling i Sverige. Ständigt aktuell men är nyutkommen med boken ”Att insjukna i psykos: förlopp, behandling, återhämtning”. En bok som är skriven för personer som insjuknat i psykos och deras närstående. Den är även en viktig kunskapskälla för professionella som möter personer som insjuknar i psykos.

Kristina Sandberg Författare, är uppvuxen i Sundsvall, och även psykolog. Hon debuterade 1997 med trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik (”Att föda ett barn”, ”Sörja för de sina”, och ”Liv till varje pris”) och fick ett enormt genomslag hos både kritiker och läsare. Hon vann Augustpriset 2014 och samma år belönades hon med en rad stipendier priser. 2019 fick hon motta Selma Lagerlöfs litteraturpris för sitt författarskap.

Kristina Sandberg är också verksam som skribent och kritiker, främst i Svenska Dagbladet. Just nu är Kristina aktuell med romanen En ensam plats som är en självbiografiska skildring av tiden efter Augustpriset då hon drabbas av cancer, och av pappans plötsliga död. Den blickar också tillbaka på uppväxten i Sundsvall, på trådarna bakåt i släkten. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats.

Astrid Seeberger Författare och läkare född i Stuttgart och docent vid Karolinska institutet samt tidigare ansvarig för professionell utveckling på läkarlinjen på Karolinska. Hon är specialist i njurmedicin och författare som debuterade med den uppmärksammade boken ”Den skamlösa nyfikenheten”. Samtalar med Johan Cullberg.

Maja Berndes Barnläkare och chef för Hälso- och specialistvård för barn och unga i Regionhälsan, VGR. Samtalar med Kristina Sandberg.

Valdemar Erling Överläkare i hematologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ordförande i svensk förening för narrativ medicin.

Sofia Ekberg Göteborgsmusikern som precis släppt sin skiva Bangatan. Berättelser om människor och möten. Om att våga lita på sin egen känsla och förmåga. Hon framför sina egna låtar under middagen på fredag kväll tillsammans med Patrick Rydman.

Anmäl dig redan nu här på VGR:s regionkalender.

Kostnad för workshopen är 4000:-

Senast den 9 Januari 2023 vill vi ha din anmälan.

För ST-läkare uppfyller kraven del av delmål a1, a2 och b1 enligt läkarnas specialiseringstjänstgöring SOSFS 2015:8.

Workshopen hålls på Sahlgrenska Universitetssjukhuset – Mölndal, Göteborgsvägen 31, R-huset.

Välkomna!

Workshopen anordnas av Svensk Förening för Narrativ Medicin (associerad medlem i svenska läkarsällskapet) i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset – medicinkliniken Mölndal, Sjukhuskyrkan Kungälvs sjukhus och Columbia University, New York.

För intervjuer med någon av oss eller föreläsarna eller andra frågor vänligen kontakta:

Valdemar Erling, ordförande i Svensk Förening för Narrativ Medicin, överläkare och specialist i hematologi och internmedicin Sahlgrenskas Universitetssjukhus. Telefon 0708-121250, mail: valdemar.erling@vgregion.se