Konferenser

   
jun
1
tor
Narrativ rond. ”Läkarrollen i förändring”   OBS FRAMFLYTTAD.
jun 1 kl. 18:00

Fredrik Bååthe är gästforskare vid det Norska institutet LEFO – The institute for Studies of Medical Profession. Hans avhandling avhandling handlar om läkares engagemang i vården och om den förändring som sker i läkarrollen och läkarens sätt att arbeta. Det pågår en aktiv internationell diskussion om detta framförallt i England och USA. Fredrik Bååthe är precis hemkommen från den internationella konferensen i San Francisco ”Humble in health care”.
Ingen Anmälan nödvändig

sep
6
ons
Narrativ rond ”Jag vet allt det här – en internmedicinsk roman”
sep 6 kl. 19:00
Narrativ rond ”Jag vet allt det här - en internmedicinsk roman" @ Världskulturmuseet, Korsvägen | Västra Götalands län | Sverige

”Jag vet allt det här – en internmedicinsk roman”

Läkaren Linda Lindmark samtalar med författaren och läkaren Annika Paldanius.
Onsdag, 6 september kl 19.00 på Världskulturmuseet, Korsvägen, Södra vägen 54, Göteborg
Psykiatern Linda Lindmark samtalar med författaren och läkaren Annika Paldanius utifrån hennes bok ”Jag vet allt det här”. Jag vet allt det här (en internmedicinsk roman) är en egensinnig och lekfull skildring av kampen mellan känsla och intellekt. En allvarlig berättelse om hur den yttre styrkan kan dölja ett skört inre. Hanna går på läkarlinjen. Hon vet vad hon vet, minns allt, analyserar livet. För vad ska man tro på om inte vetenskapen har svaren? De lär sig att förlänga liv, fördröja död. Men varför lever vi egentligen – och varför måste döden vänta?
”Det finns en intensiv nerv och ett sökande allvar i Annika Paldanius engagerande debutroman. När hon dröjer i det osäkra, det ångestfyllt smärtsamma och det inte färdiga är hon som allra bäst.” Sydsvenska Dagbladet

okt
25
ons
Narrativ rond ”Berättelser från kliniken”
okt 25 kl. 19:00
Narrativ rond ”Berättelser från kliniken” @ Världskulturmuseet, Korsvägen | Västra Götalands län | Sverige

”Berättelser från kliniken”
Leif Dotevall som arbetat som infektionsspecialist och  smittskyddsläkare delar med sig av historier utifrån en klinkers vardag. Som underlag för kvällen ligger boken One doctor som belyser de kliniska berättelserna som grund för läkekonst.

dec
11
mån
Poesins apotek – om poesins relation till läkekonst
dec 11 kl. 19:00 – 21:00
Poeten och psykologen UKON, aktuell med sin Augustnominerade bok ”Glömskans bibliotek -En essä om demens, vansinne och litteratur” samtalar med läkaren Jon Krabbe runt hur poesi och hälsa påverkar varandra. Boken ”Glömskans bibliotek” resonerar kring litteraturen och teserna som på olika sätt utforskar vårt innersta när det gäller minne, tankar och språk. Här finns idéhistoriska referenser till litteratur, psykologi, filosofi och medicin. UKON skriver regelbundet i Svenska Dagbladet.
feb
22
tor
Narrativ rond – Om utbrändhet i vården.
feb 22 kl. 19:00 – 21:00
Narrativ rond - Om utbrändhet i vården. @ Världskulturmuseet | Västra Götalands län | Sverige

Att lyssna till strängar som brister. En Narrativ rond med Fredrik Bååthe och Anamaria Whitmere.

Utbrändhet bland läkare breder ut sig som i löpeld i USA. Mayo kliniken rapporterar att upp till 45% av alla läkare drabbas. I Sverige blir sjuksköterskekrisen allt mer påtaglig. På John Hopkins sjukhuset i USA har rörelsen ”Joy in medicine” vuxit fram som utgår från patientmötet som källa för att se glädje och mening i arbetet både för sköterskor, läkare, sjukgymnaster mm. Narrativ medicin är ett verktyg i detta arbete.

Fredrik Bååthe forskar kring läkares hälsa och arbetar som gästforskare på LEFO – läkarforskningsintitutet i Oslo i Norge. Hans avhandling har titeln ”Physicians’ engagement”. Han har tidigare varit verksam på institutionen för stressmedicin i Göteborg.

Anamaria Whitmer är läkare och specialist inom gynekologi och förlossningsvård och arbetar som överläkare på Varbergs och Kungsbacka Sjukhus. Hon föreläser nationellt om psykosociala frågor inom obstetrik och gynekologi, läkare-patient samspel, ’mindful’ kommunikation och professionell coping. Hon driver CLARITAS som arbetar med professionell utveckling av vårdpersonal.

mar
28
ons
Narrativ rond – Rosor skador & demensens kemi
mar 28 kl. 19:00 – 21:00
Narrativ rond - Rosor skador & demensens kemi @ Världskulturmuseet | Västra Götalands län | Sverige

Ett samtal om demens mellan poeten Jenny Tunedal och Henrik Zetterberg, professor i neurokemi.

”Rosor Skador”,  Jenny Tunedals diktsamling, handlar om vad som händer med kärleken och med språket när glömskan tar makten över en människas liv. Om relationen till sin mor som håller på att försvinna medan kroppen är kvar. Sjukdomen, den skadade hjärnans skadade språk och reaktioner, blir ett försök att skriva fram en polyfon poesi, en sorts mångstämmig sorgesång som egentligen inte kan sjunga.

Jenny Tunedal är poet och litteraturkritiker på Aftonbladet. Hon är universitetslektor vid Akademin Valand i Göteborg. Hon har gett ut fem stycken diktsamlingar. Hennes senaste, ”Rosor Skador”, nominerades till Augustpriset.

Henrik Zetterberg forskar vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och har inriktat sig på att studera tidiga tecken på Alzheimers sjukdom. Han och hans kollegor har visat att ryggvätskemarkörer för Alzheimers sjukdom fungerar för att ställa tidig diagnos. Han är också krönikör i Göteborgs Posten. Han spelar inte ishockey.

apr
25
ons
Den generösa uppmärksamheten – En kväll om Simone Weil
apr 25 kl. 19:00 – 20:30
Den generösa uppmärksamheten - En kväll om Simone Weil @ Världskuturmuseet | Västra Götalands län | Sverige

Narrativ rond på Världskulturmuseet

Uppmärksamheten i patientmötet är avgörande för att fånga patientens berättelse, skapa tillit och för att ge en korrekt medicinsk vård.

Välkommen till ett samtal om uppmärksamhet mellan Lottie Eriksson, doktorand i systematisk teologi och Valdemar Erling, överläkare

Den franska filosofen och aktivisten Simone Weil (1909-1943) intresserade sig för ett spektrum av idéer som rör politik, filosofi, religion och etik. Hon utarbetade sina uppfattningar med hjälp av många olika tänkare men också genom diskussioner med vänner, utifrån egna erfarenheter och genom analyser av skönlitteratur, konst och religiösa urkunder.
Enligt Weil kan människan träna sig i att praktisera en viss sorts uppmärksamhet. Denna typ av uppmärksamhet kan förstås som en sorts väntan eller öppenhet och kan praktiseras i mötet med andra människor. Enligt Weil kan den människa som drabbas av ett lidande som påverkar människan djupgående upprättas genom denna typ av kärleksfull uppmärksamhet.”

Eftersits på restaurang Cyrano rakt över gatan.

maj
30
ons
Narrativ rond om Leonard Cohen – A crack in everything.
maj 30 kl. 19:00 – 20:30
Narrativ rond om Leonard Cohen - A crack in everything. @ Världskulturmuseet | Västra Götalands län | Sverige

Narrativ rond på världskulturmuseet, Södra vägen 54. Göteborg

Säsongens sista narrativa rond kommer att handla om den gåtfulle Leonard Cohen, metaforernas mästare. Han föddes i kostym, lärde sig spela gitarr för att ”få tjejer”, uppfattade sig själv som poet och gjorde musik mest för att han behövde pengar. Hade svåra depressioner, drack en hel del, blev en Rinzai Monk (”the Marines of the spiritual world”), lämnade den världen ”because my cheerfulness prevailed”, tvingades motvilligt tillbaka till turnélivet eftersom en kompis förskingrat hans pensionspengar, och gjorde sin kanske allra bästa musik strax innan han dog.

Vi kommer att diskutera relationen mellan hans liv och konst och med oss kommer vi (om tekniken fungerar) att ha en kanadensisk patolog, Kim Solez, som kände Leonard väl och som ordnat flera events till hans ära.

Välkomna till ett spännande event om hur en i grunden blyg och bräcklig människa kan bli en världsartist. Det blir nog svårt att undvika att vi också kommer in på vår egen Aviciis sorgliga öde. Är konsten som terapi för farlig?

Henrik Sjövall och Maria Bolin leder kvällen.

Fri entre men anmäl dig gärna här på Facebook så att vi hyr lokal efter rätt antal.

Ps: Som vanligt finns möjlighet till eftersnack på Cyrano på andra sidan gatan efteråt.

Välkomna!

sep
5
ons
Narrativ rond – Bilder som berättar
sep 5 kl. 19:00 – 20:30
Narrativ rond - Bilder som berättar @ världskulturmuseet | Västra Götalands län | Sverige

Narrativ rond på världskulturmuseet, Södra vägen 54, Göteborg

Att drabbas av blodcancer förändrar också vårt sätt att se på oss själva och världen. Leukemiteamet på hematologen på Sahlgrenska önskade tillsammans med Regionalt cancercenter RCC undersöka hur patienter med myelodysplastiskt syndrom (MDS) hanterar att leva med en malign blodsjukdom. För att undersöka detta, valde vi en kombination av Photovoicemetod, där patienten fotograferade delar av sitt liv med sjukdomen, och kombinerade detta med sin egen berättelse, sk storytelling.

Medverkar gör hematologsköterskan Petra Lindros Kölqvist och överläkarläkare i hematologi Hege Gravdahl Garelius.

Eftersits på kvarterskrogen Cyrano alldeles över gatan…

okt
17
ons
Narrativ rond – möte med Astrid Seeberger
okt 17 kl. 19:00 – 20:30
Narrativ rond - möte med Astrid Seeberger @ Världskulturmuseet | Västra Götalands län | Sverige

Narrativ rond på Världskulturmusset, Södra vägen 54 Göteborg.

Astrid Seeberger, läkare och författare, kom till Sverige som 17-åring från Tyskland. Hennes debut, Den skamlösa nyfikenheten, var en tankebok om konsten att lyssna. Inte bara för läkare i mötet med patienter, utan för vem som helst med önskan om att förstå och visa omsorg gentemot sina medmänniskor.
I hennes skönlitterära böcker, Nästa år i Berlin och Good Bye Bukarest, berättar hon sin egen historia; om modern med flyktingansiktet, och om jakten på den försvunne brodern som gestaltar ett europeiskt flyktingöde i efterkrigstidens Tyskland.

Linda Lindmark, barnpsykiater i Kungälv, samtalar med Astrid Seeberger om berättelserna som formar våra liv.

Fri entré, men anmäl dig gärna så att vi hyr rätt lokal.

Som vanligt eftersits på kvarterskrogen Cyrano, rakt över gatan.

Varmt välkommen!