Konferenser

   
aug
25
fre
Utvecklingsdag Hematologen, Sahlgrenska sjukhuset. ”Narrativ medicin & Andra ronden – när patienten är en i teamet.
”
aug 25 kl. 09:00 – 10:00

Utvecklingsdag Hematologen, Sahlgrenska sjukhuset.
Narrativ medicin & Andra ronden – när patienten är en i teamet.
 Valdemar Erling

aug
26
lör
Berättarhelg i Värmland
aug 26 – aug 27 heldag
Berättarhelg i Värmland @ Ulvsby Herrgård | Värmlands län | Sverige

Berättarhelg på Ulvsby Herrgård lördag till söndag 26-27 augusti, med Västanåteaterns föreställningen Charlotte Löwensköld efter Selma Lagerlöfs roman i regi av Leif Stinnerbom med originalmusik av Magnus Stinnerbom lör kl 16, middag på Ulvsby, logi, frukost, lunch fm- o em-fika på söndag, då vi samtalar om dramatiskt berättande med skådespelaren Björn Söderbäck och resonerar om utvecklingen av narrativ medicin.
Anmälan till Lars Midbøe senast 7 mars!  OBS FULLTECKNAT!

sep
6
ons
Narrativ rond ”Jag vet allt det här – en internmedicinsk roman”
sep 6 kl. 19:00
Narrativ rond ”Jag vet allt det här - en internmedicinsk roman" @ Världskulturmuseet, Korsvägen | Västra Götalands län | Sverige

”Jag vet allt det här – en internmedicinsk roman”

Läkaren Linda Lindmark samtalar med författaren och läkaren Annika Paldanius.
Onsdag, 6 september kl 19.00 på Världskulturmuseet, Korsvägen, Södra vägen 54, Göteborg
Psykiatern Linda Lindmark samtalar med författaren och läkaren Annika Paldanius utifrån hennes bok ”Jag vet allt det här”. Jag vet allt det här (en internmedicinsk roman) är en egensinnig och lekfull skildring av kampen mellan känsla och intellekt. En allvarlig berättelse om hur den yttre styrkan kan dölja ett skört inre. Hanna går på läkarlinjen. Hon vet vad hon vet, minns allt, analyserar livet. För vad ska man tro på om inte vetenskapen har svaren? De lär sig att förlänga liv, fördröja död. Men varför lever vi egentligen – och varför måste döden vänta?
”Det finns en intensiv nerv och ett sökande allvar i Annika Paldanius engagerande debutroman. När hon dröjer i det osäkra, det ångestfyllt smärtsamma och det inte färdiga är hon som allra bäst.” Sydsvenska Dagbladet

okt
25
ons
Narrativ rond ”Berättelser från kliniken”
okt 25 kl. 19:00
Narrativ rond ”Berättelser från kliniken” @ Världskulturmuseet, Korsvägen | Västra Götalands län | Sverige

”Berättelser från kliniken”
Leif Dotevall som arbetat som infektionsspecialist och  smittskyddsläkare delar med sig av historier utifrån en klinkers vardag. Som underlag för kvällen ligger boken One doctor som belyser de kliniska berättelserna som grund för läkekonst.

dec
1
fre
Konferens VGR kring temat personcentrerat arbetssätt i vården
dec 1 kl. 09:00 – 16:00

Ann-Sofi Lodin, Johan Quist, Inger Ekman, Astrid Seeberger mfl
14:00 – 14:45 Personcentrerad vård och narrativ medicin. Valdemar Erling
Målgrupp för konferensen: Medarbetare, ledare och politiker som berörs av personcentrerad vård som är en viktig strategi i VGR.
Arr Sjukvårdsstrategiska teamet, Koncernkontoret VGR

dec
11
mån
Poesins apotek – om poesins relation till läkekonst
dec 11 kl. 19:00 – 21:00
Poeten och psykologen UKON, aktuell med sin Augustnominerade bok ”Glömskans bibliotek -En essä om demens, vansinne och litteratur” samtalar med läkaren Jon Krabbe runt hur poesi och hälsa påverkar varandra. Boken ”Glömskans bibliotek” resonerar kring litteraturen och teserna som på olika sätt utforskar vårt innersta när det gäller minne, tankar och språk. Här finns idéhistoriska referenser till litteratur, psykologi, filosofi och medicin. UKON skriver regelbundet i Svenska Dagbladet.
feb
15
tor
Personcentrerad vård och medicinsk humaniora- Föreläsning och diskussion
feb 15 kl. 14:00 – 16:30

Narrativ medicin i den kliniska vardagen

Valdemar Erling, läkare vid Kungälvs sjukhus, är en av pionjärerna för narrativ medicin och personcentrerad vård i Sverige. Han kommer att berätta om hur man kan arbeta praktiskt med detta på ett mindre sjukhus.

Fil.dr Katarina Berhardsson och professor Anders Palm, båda från litteraturvetenskapliga institutionen i Lund, har lång erfarenhet av att utbilda studenter i tolkande förmåga – vilket är nödvändigt för en sant personcentrerad vård.

Välkommen!
Möjlighet till fika från kl.14.30

Föreläsningen arrangeras i samarbete mellan Linnéuniversitetet och Region Kronoberg

feb
22
tor
Narrativ rond – Om utbrändhet i vården.
feb 22 kl. 19:00 – 21:00
Narrativ rond - Om utbrändhet i vården. @ Världskulturmuseet | Västra Götalands län | Sverige

Att lyssna till strängar som brister. En Narrativ rond med Fredrik Bååthe och Anamaria Whitmere.

Utbrändhet bland läkare breder ut sig som i löpeld i USA. Mayo kliniken rapporterar att upp till 45% av alla läkare drabbas. I Sverige blir sjuksköterskekrisen allt mer påtaglig. På John Hopkins sjukhuset i USA har rörelsen ”Joy in medicine” vuxit fram som utgår från patientmötet som källa för att se glädje och mening i arbetet både för sköterskor, läkare, sjukgymnaster mm. Narrativ medicin är ett verktyg i detta arbete.

Fredrik Bååthe forskar kring läkares hälsa och arbetar som gästforskare på LEFO – läkarforskningsintitutet i Oslo i Norge. Hans avhandling har titeln ”Physicians’ engagement”. Han har tidigare varit verksam på institutionen för stressmedicin i Göteborg.

Anamaria Whitmer är läkare och specialist inom gynekologi och förlossningsvård och arbetar som överläkare på Varbergs och Kungsbacka Sjukhus. Hon föreläser nationellt om psykosociala frågor inom obstetrik och gynekologi, läkare-patient samspel, ’mindful’ kommunikation och professionell coping. Hon driver CLARITAS som arbetar med professionell utveckling av vårdpersonal.

mar
21
ons
The nordic network for narrative medicine – springmeeting
mar 21 kl. 13:00 – mar 22 kl. 15:30
The nordic network for narrative medicine - springmeeting @ Lunds Universitet, Lund

 

Välkommen till nätverksmöte för Nordic Network for Narratives and Medicine den 21–22 mars 2018 på Lunds universitet!

Linda Lindmark från Svensk förening för narrativ medicin medverkar den 21/3 13.10-15.00 i en nordisk panel om narrativitet och medicin i praktiken.

Nätverksmötet välkomnar abstracts inom alla typer av ämnen med anknytning till narrativitet och medicin (se nätverkets Nätverkets hemsida) och efterfrågar särskilt paper som faller innanför en av dessa tre områden: 1) hälsopraktiknära perspektiv, 2) om uppbyggning av utbildning inom området, eller 3) teoretiska perspektiv.

Anmäl dig senast den 15 februari genom att skicka ett abstract omfattande max 200 ord till katarina.bernhardsson@litt.lu.se. Tidsutrymmet för presentationen kommer att vara 20 minuter, och det är möjligt att anmäla sig också utan paper. Nätverket Nordic Network for Narratives in Medicine är öppet att ansluta sig till – skicka ett mejl till ajr@sdu.dk.

Gästtalare på mötet är Ulf Karl Olov Nilsson (UKON), poet, psykolog och psykoterapeut, aktuell med boken Glömskans bibliotek. En essä om demens, vansinne och litteratur.

Deltagare står själva för resa och logi. Nätverket bjuder på middag 21 mars och lunch 22 mars. I ett senare mejl kommer tips om hotell.

Preliminärt schema

21 mars

· 13.00-13.10 Välkomsthälsning

· 13.10-15.00 Nordisk panel om narrativitet och medicin i praktiken. Linda Lindmark från svensk förening för narrativ medicin medverkar.

· 15.00-15.30 Fikapaus

· 15.30-16.00 Om medicinsk humaniora i Lund

· 16.00-18.00 Gästtalare Ulf Karl Olov Nilsson,

· 19.30 Middag

22 mars

· 9.00-12.00 Parallella sessioner med papers

· 12.00-13.00 Lunch

· 13.00-14.00 Sessioner, övergripande diskussioner om nya samarbeten

· 14.00-15.00 Två gäster ger perspektiv på det narrativa från angränsande ämnen

· 15.00-15.30 Avslutning

Varmt välkommen!

Jeanette Bresson Ladegaard Knox, Katarina Bernhardsson, Hilde Bondevik, Anders Juhl Rasmussen

Nordic Network for Narratives and Medicine:

 

mar
28
ons
Narrativ rond – Rosor skador & demensens kemi
mar 28 kl. 19:00 – 21:00
Narrativ rond - Rosor skador & demensens kemi @ Världskulturmuseet | Västra Götalands län | Sverige

Ett samtal om demens mellan poeten Jenny Tunedal och Henrik Zetterberg, professor i neurokemi.

”Rosor Skador”,  Jenny Tunedals diktsamling, handlar om vad som händer med kärleken och med språket när glömskan tar makten över en människas liv. Om relationen till sin mor som håller på att försvinna medan kroppen är kvar. Sjukdomen, den skadade hjärnans skadade språk och reaktioner, blir ett försök att skriva fram en polyfon poesi, en sorts mångstämmig sorgesång som egentligen inte kan sjunga.

Jenny Tunedal är poet och litteraturkritiker på Aftonbladet. Hon är universitetslektor vid Akademin Valand i Göteborg. Hon har gett ut fem stycken diktsamlingar. Hennes senaste, ”Rosor Skador”, nominerades till Augustpriset.

Henrik Zetterberg forskar vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och har inriktat sig på att studera tidiga tecken på Alzheimers sjukdom. Han och hans kollegor har visat att ryggvätskemarkörer för Alzheimers sjukdom fungerar för att ställa tidig diagnos. Han är också krönikör i Göteborgs Posten. Han spelar inte ishockey.