Resor

Etiopien – Narrativ medicin i ett globalt perspektiv.

Vi har i maj 2022 beslutat att skjuta på nedan beskrivna resa till Etiopien. Etiopien befinner sig i en väpnad konflikt för närvarande. Det är svårt att förutse scenariot vid en resa och situationen kan komma snabbt förändras utifrån landets instabila läge. Vår förhoppning är en varaktig fred i Etiopen som kan ge stabilitet åt landet och att vi kan genomföra en resa längre fram. Föreningen genomförde senast en resa till Etiopien 2019 som beskrivs här.

Följ med på en resa med sjukvård, kultur, natur, historia, musik, matkultur och berättelser.

Etiopien är ett vackert land med en mångtusenårig historia. Här tog Lucy de första stegen på människans vandring genom historien. Bibliska berättelser nämner Etiopien som drottningen av Sabas land och Etiopien är det första land i världen som kristnas. Etiopien är berättelsernas land med sin egen tidräkning och skriftspråk. Historier som går från mun till mun genom generationer har skapat ett narrativ som enat landet mot kolonialism och bevarat dess unika kultur.  Etiopien är det enda land i Afrika som västerlandet inte lyckades annektera och som nu går före när det nya Afrika skapas.

Etiopien är ett land som är under stark utveckling. Här finner sjukvården nya vägar att förvalta sina ännu knappa resurser. Här är människors historia och sammanhang fortfarande är en del av vården. Under knappa betingelser finner nya vägar för att kunna skapa en fungerande kostnadseffektiv vården. Primärvården har länge varit i fokus. Vad kan vi bidra med och vad har vi att lära av sjukvården i Etiopien? Den tidigare Etiopiske hälsoministern, Tedros Ghebreyesos , är idag generalsekreterare för WHO.

Etiopien är mer än historia och sjukvård. Den kryddstarka maten smakar som ingen annan stans och matmarknaderna tävlar i färger och dofter. Den etiopiska musiken väver samman arabiska skalor, afrikanska rytmer och doftande jazz.  Ett etiopisk unikt sväng som leder in till moderna beats.

Resan innehåller följande:

  • Besök på Etiopiska hälsoinrättningar och sjukhus.
  • Inspirerande möten med människor inom sjukvården.
  • Kunskap i Globalmedicin.
  • Möten med den etiopiska berättartraditionen
  • Dagliga reflektioner med gruppen utifrån narrativa övningar.
  • Kulturupplevelser där den heta etiopiska musikscenen är i fokus.
  • Det etiopiska köket och den trendiga matkulturen med stor plats för vegetariskt.
  • En resa på den etiopiska landsbygden till sjöarna 20 mil söder om Addis med övernattning och möjlighet till bad.

Detaljerat schema med studiebesöken fastställs senare.

Vi bor på Edna Addis hotell och Hotel Sebato vid sjön Lagano.

Vår guide i Addis är Selam Kassa som också ansvarar för alla transporter.

Läkaren Valle Erling ansvarar för upplägget av studiebesöken och socionomen och psykoterapeuten Marie Pervik håller i reflektionsstunder utifrån narrativa övningar.

Resan kostar dig ca 14.000 kronor och inkluderar flygresa, boende i Addis, transporter i Addis, studiebesök, resa ut på landsbygden, boende i Langano (landsbyggden).

För ST-läkare uppfyller kursen kraven del av delmål a1, a2 och b1 enligt läkarnas specialiseringstjänstgöring SOSFS 2015:8. I överenskommelse med din handledare kan du förhoppningsvis få räkna in kursen i din ST-utbildning för läkare.

Resan riktar sig även till andra i vården och även till den som har ett intresse för narrativ medicin.

Resan arrangeras av Svensk förening för narrativ medicin men sker under eget ansvar. Med tanke på att Etiopien är ett land som tidvis brottas med politisk instabilitet är det viktigt att resedeltagarna gör en egen bedömning av reseläget. Vi kommer bidra med tillgänglig information.

Välkomna att resa med oss!

Valle Erling och Marie Pervik

Info finns också på våran resegrupp på facebook: Etiopien & narrativ medicin 2020.

Visa:
Vi föreslår att man söker visa på nätet. Man har précis gjort om hemsidan och det går väldigt smidigt att ansöka. Man får visat inom 24 timmar
ethiopiasvisas.com

Vaccinationer:
Grundvaccinering + Twinrix + Malaria (Langano ej i Addis) Det är upp till var och en att välja vaccinationsskydd. Kolla gärna själv.

Pengar
Ethiopian Birr. Går att ta ut på bankomat vid hotellet. Det kan vara bra att ha med US dollar ca 100. Behövs till Visa också.

Klimat / dresscode
Addis är som en vacker svensk sommar när det gäller klimat. 20-25 grader och garanterad sol. Torr och tunn luft. Vi befinner oss på 2200 meters höjd och man känner av detta. Gärna välklädd på studiebesök men inget slipstvång. Undvik korta kjolar och shorts.

Boende Addis Abeba
Hotel Edna, Adwa road, centralt i Addis Abeba.
Eluttag är som i Sverige. Wifi finns på hotellet men kan komma och gå i Addis generellt.

Telefon
Om man vill köpa lokalt simkort måste man registrera sig på flygplatsen.

Transporter
Selam Kassa kommer att ta hand om oss och transporterna i Addis och till Langano. Se länk på facebooksidan.

Program preliminärt

På kvällarna kommer vi gå ut och äta gemensam etiopisk middag med möjlighet till Addis musikscen efteråt.

Dag 1
Etnografic museum
Lucy
Lunch
Studiebesök: Nordic Clinic
Reflektion

Dag 2
Market / Gudtjänst
Lunch
Coffea shop
Entotto
Reflektion

Dag 3
Studiebesök: ALERT
Lunch
Studiebesök: Emergency hospital, st paul
Reflektion

Dag 4
Studiebesök: Fistula hospital
Lunch
Studiebesök Universitetet/ Ethiopian narratives
Reflektion

Dag 5

Studiebesök denna dag sker inom ens egen specialitet eller intresse. Kontakter tas av respektive person. Vi hjälper gärna till med förslag och kontakter.

Dag 6
Studiebesök på fm på Muday skolan för barn från slummen och föräldralösa.  mudaycharity.org
Eftermiddag buss till Langano, 21 mil söder om Addis, Sabana Hotel, vi bor i Bungalows

Dag 7
Langano, Sabana hotel, Reflektion, sammanfattning av resan, bad och promenader.

Dag 8
Resa från Lagano till Addis Abeba och sen flyg på kvällen.

Säkerhet.
De allra senaste rapporterna från ambassaden och kontakter vi har säger att det är lugnt i landet. Men man får ändå vara medveten om att det finns en politisk spänning. Vi kommer stämma av med UD innan vi åker. Se deras hemsida. Covid-19 situationen är under kontroll och har inte varit särskilt uttalad i landet. Vi har kontakter i landet och uppdaterar ständigt.

Addis Abeba är jämfört med andra städer i Afrika relativt säkert men man bör vara försiktig på kvällarna när det är mörkt. Ha generellt alltid koll på läget och var som sker runt omkring. Inget mobilsurfande och man få tänka på att det finns ficktjuvar som i alla större städer. Selam som är med oss har full koll på läget.

Alla har förstås sitt eget ansvar för och under resan. Att försäkring och sådant är i sin ordning. Hemförsäkringen har oftast ett reseskydd.

Shopping
Vi kommer hinna åka till ett område där det finns saker att köpa hem. Tyger, smycken, keramik mm

Presenter
Vi studiebesöken är det brukligt att man lämnar något som tack för att man fått komma. Dessutom kommer vi säkert träffa folk där det skulle vara bra att kunna lämna något svenskt” som uppskattning. Vi kan dela upp detta senare.

Ni kommer möte gott om tiggare. Det kan vara bättre att ge en penna än pengar. Det finns också matkuponger att köpa som man kan dela ut vilket ofast är det allra bästa. Det är svårt att veta hur man skall förhålla sig. Folk har det verkligen tufft. Man går inte opåverkad när man möter sådant.

”Tenajstelin”
Etiopien är ett land med hög social kompetens. Det är lätt att få kontakt och prata.

”Tenajstelin” Betyder god dag. ” In dömen alle” hur mår du till en man ”In dömen allech” hur mår du till en kvinna. ”Döna” bra, både till man och kvinna.

”Ameseken alle”, tack till en man, ”Amesekenalech”, tack till en kvinna.

Vi ser fram emot en fantastik resa. Vi kommer göra allt vi kan för att den skall bli en oförglömlig upplevelse.

Valle och Marie