Sahlgrenska Universitetssjukhuset – medicinkliniken Mölndal står som värdar när Svensk förening för narrativ för fjärde gången arrangerar en workshop i Narrativ medicin.
Med nationella talare samt praktiska gruppövningar utifrån texter, konst och berättelser inbjuder vi till två spännande dagar runt temat narrativ medicin. Fredagkvällen är vikt till fest och framträdande av Daniel Lemma
Workshopen har genom åren varit fulltecknade och vi ger plats för 70 deltagare i år. Den vänder sig till läkare, sköterskor och alla som arbetar i vården men också till den som intresserar sig för berättelsens betydelse. Narrativ medicin är ett forum för medicin och humaniora.
Årets keynote speakers är:
Jonna Bornemark: som talar om ”Det omätbaras renässans”. Professor i filosof vid Södertörns högskola. Författare aktuell med boken ”Det omätbaras renässans: En uppgörelse med pedanternas världsherravälde” där hon reflekterar över vår samtids syn på det mätbara som enda vägen till sanning.
Nina Cavalli Björkman: som talar om ”Att skriva om läkaryrket” Överläkare, specialist i onkologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Författare till boken ”Vård av våra sjukaste: Hur skall doktorn orka?”. Återkommande skribent i läkartidningen.
Maciej Zaremba: Som intervjuas ”Svensk sjukvård i ett vägskäl – om vårdens mening” samt berättar om sin senaste bok ”Huset med dom två tornen”. Författare och journalist med flera priser och utmärkelser. Hans reportageböcker om de tvångssteriliserade kvinnorna, skolan, den svenska skogen och sjukvårdens kris har inte bara väckt debatt utan ofta lett till politiska förändringar. I biografin ”Huset med de två tornen” granskar han sitt liv med samma noggrannhet som han tidigare granskat det svenska samhället.
Medverkar gör också
Astrid Seeberger, Författare och läkare född i Stuttgart och docent vid Karolinska institutet samt tidigare ansvarig för professionell utveckling på läkarlinjen på Karolinska. Hon är specialist i njurmedicin och författare som debuterade med den uppmärksammade boken ”Den skamlösa nyfikenheten”.
Valdemar Erling Överläkare i hematologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ordförande i svensk förening för narrativ medicin.
Daniel Lemma. Framträder på fredagskvällens fest. Artist och låtskrivare som fick sitt genombrott med ”If I used to love you”, i filmen Jalla! Jalla!. Han har turnerat både som soloartist och i band och han har släppt album i många olika musikstilar såsom soul, reggae och pop. Men det är i själva verket en annan amerikansk musiktradition som legat närmast hans hjärta hela tiden, nämligen folkmusiken och dess berättelser.
Anmäl dig redan nu, klicka här för att komma till formuläret. på VGR:s regionkalender.
Senast den första Januari 2020 vill vi ha din anmälan.
För ST-läkare uppfyller kraven del av delmål a1, a2 och b1 enligt läkarnas specialiseringstjänstgöring SOSFS 2015:8.
Se schema för workshopen här. Tider inklusive fredag kväll.
Workshopen hålls på Sahlgrenska Universitetssjukhuset – Mölndal, Göteborgsvägen 31, R-huset.
Välkomna !
Workshopen anordnas av Svensk Förening för Narrativ Medicin (associerad medlem i svenska läkarsällskapet) i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset – medicinkliniken Mölndal, Sjukhuskyrkan Kungälvs sjukhus och Columbia University, New York.
För intervjuer med någon av oss eller föreläsarna eller andra frågor vänligen kontakta:
Valdemar Erling, ordförande i Svensk Förening för Narrativ Medicin, överläkare och specialist i hematologi och internmedicin 0708-121250, valdemar.erling@vgregion.se